Kalau Nak Hidup Selesa Di Lembah Klang Perlu Ada Gaji Paling Kurang RM1,870?

Kementerian Kewangan, KWSP, Universiti Malaya (UM) bekerjasama melancarkan Buku Panduan Belanjawanku untuk individu dan keluarga.

Belanjawan berkenaan antaranya termasuk untuk makanan, rumah, kesihatan, pengangkutan, utiliti, simpanan, penjagaan diri, aktiviti sosial dan penjagaan anak-anak.

Buku itu diwujudkan bagi atasi masalah tahap celik kewangan yang rendah, peningkatan kos sara hidup juga hutang yang tinggi dalam kalangan rakyat.

Dalam buku berkenaan, anggaran perbelanjaan individu bujang di Lembah Klang adalah sekurang-kurangnya RM1,870 sebulan bagi tampung perbelanjaan harian. Itu untuk yang pilih pengangkutan awam.

Bagi individu bujang yang memiliki kenderaan sendiri pula, mereka perlu berbelanja sekitar RM2,490 sebulan untuk jalani kehidupan selesa.

Untuk pasangan berkahwin dan ada maksimum 2 anak, masing-masing perlu memperuntukkan bajet mencecah sehingga RM6,620 ringgit.

Tidak ketinggalan pasangan warga emas di Lembah Klang, mereka perlu mempunyai kira-kira RM3,090 setiap bulan bagi tampung kehidupan.

Susulan itu ada warganet berbalah pendapat mengenai perbelanjaan yang wajar dengan ada yang membandingkan perbelanjaan peribadi mereka.

Apatah lagi baru-baru ini Menteri Sumber Manusia memaklumkan, gaji minimum RM1,100 terlalu tinggi bagi sesetengah sektor jadi kerajaan akan kaji gaji lebih relevan.

Dah nama pun anggaran dan cadangan kan, jadi ia cuma anggaran tapi bukanlah dibuat sembarangan dan suka-suka.

Mestilah ada asas dan logiknya, sesuai dengan lokasi, purata pendapatan dan perbelanjaan. Tak gitu?

Jangan gaduh beria sangat, kalau setuju bolehlah ikut buku panduan ni. Kalau tak setuju apa kata bentangkan dan kongsi pula cadangan dan anggaran belanjawan anda.

 

Sumber : Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*